Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и представители на IMEC

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и представители на IMEC
Коментари Харесай

Министър Стойчева и представители на IMEC обсъдиха сътрудничество в областта на микроелектрониката

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева и  представители на IMEC разискаха през вчерашния ден съответни стъпки за съдействие, с които да се насърчи и поддържа екосистемата в България на работна среща във водещия проучвателен център в Льовен, Белгия.

На срещата с ръководителя на отдела за връзки с държавните управления Кристоф Люкс , основния чиновник по цифрова сигурност Йо де Бок и мениджъра по обществено финансиране и университетски връзки Валентина Терзиева взе участие и заместник-министърът на нововъведенията и растежа проф. Георги Ангелов . Сред разискваните тематики бе и основаването на Център за подготвеност по микроелектроника в България . Министър Стойчева беше в Брюксел, където взе участие в 16-тата Европейска галактическа конференция .

„ Сектор „ Микроелектроника “ е с висока добавена стойност и се базира директно на научноизследователска и развойна активност. Министерството на нововъведенията го припознава като стратегически и от огромно значение за повишение на конкурентоспособността на страната “ , сподели по време на срещата министър Стойчева.

Тя показа предпочитаните браншове в работата на МИР – осведомителни и информационни технологии, мехатроника и микроелектроника, изкуствен интелект, биоикономика и биотехнологии, галактически технологии, кръгова стопанска система .

Министърът на нововъведенията и растежа акцентира, че България е към този момент в развой на административно включване в Съвместното дружество за чипове (Chips Joint Undertaking), а държавното управление е определило МИР за обединен народен орган в региона на микроелектрониката .

„ Това ще даде опция на българските експерти, в това число учени, да вземат участие във веригата за доставки на полупроводниковата промишленост, както и в взаимни планове. По този метод България ще излезе напред в развиването на актуалните технологии “ , съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева.

От своя страна, зам.-министър Ангелов означи, че България има отдавнашни обичаи в региона на микроелектрониката – мощна научна база и новаторски предприятия.

„ Партньорството с IMEC ще ускори потенциала на екосистемата в България и ще помогне за одобряването й като капиталова дестинация в региона на интегралните схеми “ , сподели още проф. Ангелов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР